Home

6 tips om het beste uit een video-interview te halen

Het was groot nieuws de afgelopen weken: meetings die we voorheen op kantoor deden gebeuren ineens allemaal online. Niet alleen vergaderingen, presentaties en trainingen, maar ook sollicitaties gaan digitaal. In tegenstelling tot een fysieke meeting is een video-interview minder tijdrovend, je hoeft je namelijk niet meer te verplaatsen. Anderzijds zijn ze dan weer wat afstandelijker. Of deze trend het nieuwe normaal wordt zal nog even afwachten zijn, maar wij geven je alvast een aantal tactieken mee om jezelf in zo’n video-interview te verkopen.

Simon Berckmans

12/5/2020

1. Fundamenten van een interview

Een video-interview blijft een persoonlijk gesprek. Zorg dus dat je gepast gekleed bent en dat je er verzorgd uitziet. Zet je telefoon uit zodat die het gesprek al zeker niet kan storen. Denk ook aan je houding: ga rechtop zitten en niet naar voor of achter gebogen. Uiteraard is het ook online belangrijk om op tijd te komen. Door de fundamenten van een fysieke meeting ook online toe te passen laat je niets aan het toeval over en heb je meteen een streepje voor.

2.Kies je plaats goed uit

Het begint bij het uitkiezen van een plaats om aan het video-interview te beginnen. Je zit best op een plek waar er goede verlichting is. Ga bijvoorbeeld niet dichtbij een raam zitten waarbij de zon in je ogen schijnt. Ook het omgekeerd moet je vermijden: te veel licht achter je maakt je gezicht donker en minder zichtbaar voor je gesprekspartner. Een ander belangrijk aspect is je geluid. Het is voor de interviewer niet aangenaam om je hond te horen blaffen of andere mensen te horen praten. Denk dus eerst even na waar in huis je overbodige achtergrondgeluiden zou kunnen vermijden. Het laatste waar je op moet letten bij het kiezen van een plaats is je internetverbinding. Waar in het gebouw heb je het beste bereik? Als de verbinding telkens wordt verbroken gaat de “flow” uit het gesprek.

3. Check alle techniek

Ben je bekend met het platform waar het video-interview plaatsvindt (Skype, Microsoft Teams, Zoom etc.)? Zoniet, dan raden we je aan om toch even een kijkje te nemen naar hoe het programma werkt en in elkaar zit. Zo loopt alles tijdens het gesprek wat vlotter en hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Controleer op voorhand dus zeker ook eens of audio en microfoon goed werken. “Hallo? Ik hoor u niet. Hoort u mij?” is niet de ideale start van een belangrijk gesprek. Zorg er ook voor dat je webcam werkt, helder is en op de juiste hoogte staat. Houd hierbij ook rekening met je achtergrond. Een neutrale achtergrond komt altijd professioneler over.

4. Bereid je gesprek voor

Een interview is geen éénrichtingsgesprek. Bereid je voor door opzoekwerk te doen over de persoon die voor je zit én over het topic en/of de organisatie. Je mag je verwachten aan een reeks uitdagende vragen waarbij jij hen met je antwoord omver moet blazen. Zoek op voorhand eens uit welke vragen je kan verwachten en denk ook eens na over een aantal vragen die jij aan hen kan stellen. Vragen stellen geeft blijkt van interesse en enthousiasme en zorgt ervoor dat jij het gesprek de richting uit kan sturen die je wil.

5. Houd pen en papier in de aanslag

Neem tijdens het ganse gesprek notities. Zo kan je achteraf reflecteren over wat er werd gezegd. Notities maken doe je met pen en papier en niet op je computer. Tijdens het gesprek typen op je computer kan de indruk geven dat je met andere zaken bezig bent en kan ook voor storend geluid zorgen. Door pen en papier te gebruiken laat je je gesprekspartner zien dat je aandachtig aan het luisteren bent én dat je geïnteresseerd bent in wat hij jou aan het vertellen is. Het creëert ook de sfeer van een fysiek gesprek.

6. Toon aan dat je luistert

Probeer het digitaal gesprek zo persoonlijk mogelijk te maken. Toon aan dat je geïnteresseerd bent door te glimlachen wanneer je zelf niet aan het woord bent. Geef je gesprekspartner regelmatig bevestiging. Dit kan je doen door te knikken en bijkomende vragen te stellen die inspelen op wat de ander wil zeggen. Zo geef je voortdurend aan dat je mee bent en vermijd je om terecht te komen in een afstandelijk eenrichtingsgesprek.

Veel succes!

meer stories