12 do’s & don’ts voor je eerste sollicitatiegesprek

Het is zover! Na jaren achter de schoolbanken is het eindelijk tijd voor jouw eerste sollicitatiegesprek. Het is dan wel de eerste keer, maar je wilt het uiteraard goed doen. En ja hoor, oefening baart kunst. Dat geldt ook voor jouw sollicitatieskills. Toch geven we je vanuit onze ervaring als werkgever én sales-expert enkele do’s en don’ts mee, zodat jij je sollicitatiegesprekken kan beginnen met een streepje voor!  

Do’s:

 1. Je eerste indruk is alles. Je bent beter overdressed dan underdressed, dus “dress for succes” is hier zeker de boodschap!  

 1. Bereid je voor! Door alles goed voor te bereiden ga je automatisch minder stressen. Het biedt een houvast, zodat je je zenuwen wat kan bedwingen. Lees je daarom op voorhand goed in over het bedrijf, de positie en met wie je aan tafel zult zitten. Het is ook heel gemakkelijk om jezelf voor te bereiden op enkele standaardvragen, zo zal je zeker niet met je mond vol tanden te komen staan.

 1. BE YOU! Wees altijd jezelf en blijf altijd eerlijk. Je wilt jezelf niet anders voorstellen, omdat dit vroeg of laat toch boven water komt. Bovendien zal je je ook niet op je plaats voelen binnen het bedrijf omdat je niet jezelf kan zijn. Je gaat tenslotte op zoek naar de ideale match voor jouw waarden en ambities.

 1. Net omdat je die ideale match zoekt, is het belangrijk dat jij ook heel wat te weten komt over het bedrijf. Durf daarom vragen te stellen! Zo kan je meer dingen te weten komen over de functie waarvoor je solliciteert, je loon en nog veel meer. Bovendien geeft het jouw gesprekspartner de indruk de indruk dat je interesse toont en dat is altijd sterk.

 1. Hou je aandacht erbij en luister goed! Op je eerste sollicitatie zal voornamelijk jij aan het woord zijn omdat je antwoorden zal moeten geven op bepaalde vragen. Maar ook je werkgever zal praten over zichzelf en het bedrijf. In deze situatie is het dus aan jou om meer te luisteren dan dat je praat.

 1. Let op je lichaamshouding! Neem een houding aan die natuurlijk overkomt, ondanks de stress, en zit op een zo open mogelijk manier. Zet bijvoorbeeld je voeten robuust op de grond en leg je armen ontspannen op de tafel. Ga ook niet beginnen prutsen aan je haar of je pen. Blijf ook rustig op je stoel zitten en verander niet continu van plaats, want dit zal de werkgever net zo nerveus maken als jij al bent.

Don’ts:

 1. Negatief praten over een persoon of bedrijf waarvoor je hebt gewerkt (als student) is een NO GO! Hiermee zal je toekomstige baas het gevoel geven dat jij misschien later net zo negatief zou praten over hem/haar of zelfs het bedrijf.

 1. Heb wat zelfvertrouwen, maar ook niet te veel. Misplaatste arrogantie wordt meestal niet op prijs gesteld. Het is niet omdat je op gesprek mag komen dat je al bent aangenomen in het bedrijf.

 1. Schep niet te hard op over jezelf! Je bent nog altijd een starter in dit vak en iedereen kan nog altijd iets bijleren. Stel liever veel vragen aan je gesprekspartner dan alleen maar over jezelf te praten.

 1. Kom nooit te laat op je eerste sollicitatiegesprek. Het is beter dat je wat vroeger toekomt, dan dat je te laat bent. Mocht je toch te laat zijn, laat het dan zo snel mogelijk weten per telefoon (!) en bied zeker je excuses aan voor de vertraging.

 1. Te weinig in de IK-vorm spreken. We zijn vandaag de dag meer gewend om vanuit de we- of je-vorm te spreken. Kies tijdens je eerste sollicitatiegesprek altijd voor de ik-vorm, want dit zal ervoor dat wat je zegt krachtiger en overtuigender overkomt.

 1. Too much information. Je baas in spe moet niet alles weten over je leven. Vertel dus enkel het nodige en wat relevant is voor de functie in het bedrijf. Natuurlijk mag je wat over je persoonlijke interesses en ervaring praten, maar deel niet alles wat er in je opkomt. Hierdoor zal je werkgever afhaken en dat wil je niet op je eerste gesprek.

Last but not least: solliciteren is verkopen. Wil je meer weten over verkooptechnieken of salesskills, lees dan ook onze andere blogposts.

meer stories