Home

Solliciteren zonder werkervaring, hoe doe je dat?

Je bent pas afgestudeerd en vastberaden om te solliciteren voor je eerste job. Het leek je vooraf allemaal vanzelfsprekend, maar dan krijg je te horen dat ze “iemand zoeken met ervaring,” terwijl je die nog niet hebt. Om jou op weg te helpen met je carrière hebben we hieronder enkele inzichten gebundeld om de zoektocht naar je eerste job makkelijker te maken.

Cloë Meylemans

12/5/2020

Tip 1: Wees realistisch

De weg naar je eerste job neemt best wel wat tijd in beslag en dan hebben we het niet alleen over het opmaken van je cv of het online zoeken naar jobs. Je zal ook tijd moeten investeren in telefonische kennismakingsgesprekken, interviews met recruiters, bijkomende interviews met hiring managers etc. Blijf dus in de eerste plaats realistisch en verwacht niet dat je al na enkele dagen een contract op zak hebt.

Veel hangt ook af van de carrière die je ambieert. Als je bijvoorbeeld de ambitie hebt om CEO te worden, dan zal je na je studies eerst een andere job moeten kiezen om zo de nodige ervaring op te doen. Zo kan het bijvoorbeeld goed zijn om in dat geval te starten in een junior sales-functie. De beste CEO’s hebben namelijk een sterke overtuigingskracht en die kan je het best ontwikkelen in een commerciële job. Ook hier is het belangrijk om niet meteen de ideale job te zoeken, maar een groeipad uit te stippelen en daar een realistische timing aan te koppelen.

Het kan natuurlijk ook dat je nog niet echt weet welke richting je uit wil. Zet je blik dan iets breder, maar begin ook niet meteen in het wildeweg op zoveel mogelijk vacatures te solliciteren. Focus je op de jobs waarvan je denk dat ze iets voor jou zijn en hoor eens bij de recruiter of er een match kan zijn met jouw persoonlijkheid.

Tip 2: Overeenkomsten in de verf zetten

Wanneer je solliciteert voor je eerste job en je nog geen werkervaring hebt, dan zal je diploma een belangrijke rol spelen. Je opleiding heeft je namelijk al voorbereid op een breed aantal taken. Denk hierbij aan de stage die je hebt gelopen of de keuzevakken die je hebt gevolgd om je verder te specialiseren. Maar ook je vakantiejob of zelfs vrijwilligerswerk kan van pas komen.

Ga dus op zoek naar jobs waarmee je vanuit deze beperkte ervaring raakvlakken hebt en verwerk die elementen op een creatieve manier in je sollicitatiedossier. Door bijvoorbeeld te benadrukken dat je vorige zomer promotiewerk hebt gedaan kan je laten zien dat je graag mensen overtuigt. Door te vertellen dat je voorzitter van je studentenclub bent geweest toon je aan dat je graag de leiding neemt. Via je stage bij een kmo kan je je ervaring met het werken in een kleine structuur in de verf zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Aan jou om te ontdekken in welk bedrijf en voor welke functie jouw afgelegde weg een troef kan zijn.

Tip 3: Enthousiasme, jouw geheim wapen

Last but not least: je enthousiasme voor de job. Net als in een verkoopgesprek zijn in een sollicitatiegesprek enthousiasme, motivatie en passie doorslaggevende factoren.

In onze praktijk screenen we voortdurend op commerciële vaardigheden. Die kan je zelfs hebben zonder dat je over concrete ervaring beschikt. Neem nu het stellen van vragen: door interesse te tonen en een mensgericht gesprek met de recruiter aan te gaan kan je een goede eerste indruk wekken die soms het verschil kan maken met iemand die wel over ervaring maar niet noodzakelijk over het nodige enthousiasme beschikt. Door veel vragen te stellen kan je immers een vertrouwensband opbouwen met de recruiter en kan je hem of haar overtuigen van je skills. En misschien heb je voor die eerste job net wat te hoog gemikt, je kan er zeker van zijn dat de recruiter je nog zal herinneren als er een functie wordt gelanceerd waarvoor je wel in aanmerking komt.

Solliciteren zonder werkervaring is niet eenvoudig. Maar door rekening te houden met een aantal inzichten kan het wel leiden tot een boeiende eerste job en de start van een carrière. (1) Wees realistisch, (2) benadruk de raakvlakken tussen jouw profiel en de vacature waarvoor je solliciteert en (3) laat zien dat je enthousiast en sympathiek bent.

Veel succes!

meer stories