Vragen die je moet stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Vragen die je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek Vragen die je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens je eerste sollicitatiegesprek is het zeker en vast een aanrader om zelf ook vragen te stellen aan je toekomstige werkgever. Want naast het beantwoorden van standaard sollicitatievragen wil jij juist het initiatief nemen om zelf vragen te stellen. Zo kom je super enthousiast over en weet je direct meer over het bedrijf en je functie. Maar nu, wat zijn de vragen die je kan stellen? In dit artikel ontdek je welke juiste vragen je zeker moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

De job zelf

Weten waar je gaat solliciteren is de basis voor bedenken van goede vragen. Voorkom dat je voor de hand liggende vragen stelt over het bedrijf. Hoeveel mensen er werken, kan je makkelijk opzoeken. Stel dus inhoudelijke vragen! Als je inhoudelijke vragen stelt over het bedrijf weten ze meteen dat je je hebt ingelezen. Je kan bijvoorbeeld vragen: “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”, hiermee scoor je zeker punten!

Het bedrijf

Wil je toch liever meer te weten komen over het bedrijf zelf? Stel dan zeker de vragen hieronder. Want dit laat meteen blijken dat je niet alleen geïnteresseerd bent in de functie maar ook nieuwsgierig bent naar wie je toekomstige collega’s zouden zijn en in welke werkomgeving jij zou werken. Teamwork makes the dream work, zeker op de werkvloer is het heel belangrijk dat je goed kunt opschieten met je collega’s. Aangezien vriendschappen op het werk toch wel voor 70% de oorzaak zijn van een gelukkig werkleven. Stel de vraag “Hoe is de werksfeer?” op deze manier toon je ook aan dat je interesse hebt in het bedrijf zelf.

Goede afsluiter

Laat een goede indruk achter door het sollicitatiegesprek goed af te sluiten! Zo zorg je ervoor dat ze je zeker terugbellen voor een tweede gesprek of ben je misschien al aangenomen en kan je meteen beginnen. Om een voorbeeld te geven, stel de vraag: “Hoe ziet de ideale kandidaat voor deze job eruit?”. Zo weet jij ook meteen wat ze echt zoeken en dus ook wel van jou verwachten!

Bereid dus je vragen goed voor en stel ze op het einde van je sollicitatiegesprek, hoogstwaarschijnlijk stelt je gesprekspartner de vraag ‘heb je nog vragen?’ dan is dit jou cue! Heb je toch te veel stress om de vragen te stellen of kan je ze niet goed onthouden? Neem je notitieboekje gerust mee, dit komt gestructureerd en goed voorbereid over.

meer stories